Mākslas dienas 2010
  PASĀKUMU KARTE 1188.lv
ATKLĀŠANAS PASĀKUMI
PAR MĀKSLAS DIENĀM
MĀKSLAS DIENAS TOREIZ
VĒSTURE
PRESES KONFERENCE
I.ZIEDOŅA DZEJOLIS
BANERI
SAZIŅAI


2009
2008
2007
2006
Īss ieskats Mākslas dienu vēsturē

„Mākslas dienas” Latvijā ir kļuvušas par ilggadēju tradīciju jau no 1959. gada. Ik gadu pavasarī šo notikumu gaida gan mākslinieki, gan muzeji un to darbinieki, izstāžu zāles un galerijas, gan arī Latvijas iedzīvotāji. „Mākslas dienu” ietvaros visā Latvijā tiek rīkoti visdažādākie pasākumu, izstādes, atvērto durvju dienas mākslinieku darbnīcās, kā arī koncerti un citi ar mākslu saistīti notikumi.

Tā tika aizsākta kā V. I. Ļeņina monumentālās propagandas plāna idejas savdabīgs atvasinājums, taču vēsturē un sabiedrības apziņā „Mākslas dienas” iespiedušās ar grandiozu pasākumu kopumu, kura centrā bija mākslas un cilvēku satikšanās svētki.

„Tuvība tautai”- viens no padomju mākslā sludinātajiem lozungiem paralēli ārkārtīgi aktīvai izstāžu darbībai ne tikai muzejos, bet arī kultūras namos, lielākajos kolhozu klubos un dažādās mācību iestādēs paredzēja plašu propagandas kampaņu. 1961. gadā aizsākās mākslinieku tikšanās ar skatītājiem, kas kļuva par savdabīgu tradīciju, tāpat neatņemama sastāvdaļa bija darbnīcu apmeklējumi, ļaujot apmeklētājiem ieskatīties radošajā vidē un dažkārt arī procesā. Savu artavu mākslas popularizēšanā uzņēmās arīdzan mākslas zinātnieki, nolasot aktuālas lekcijas un veidojot tematiskās izstādes.

„Mākslas dienu auditorija ir ļoti plaša – gan mākslas pazinēji un profesionāļi, gan jaunieši un vecāka gadagājuma ļaudis, gan rīdzinieki, gan rajonu iedzīvotāji un valsts viesi, kā arī garāmgājēji, kuriem māksla varbūt vēl ir sveša.

Pasākuma mērķis ir vienkopus apkopot dažādus mākslas notikumus un padarīt tos pieejamus un interesantus plašai publikai, kā arī atsvaidzināt „Mākslas dienu” tēlu agrākajā to spožumā, kad visa valsts gaidīja šo pavasara notikumu.

Mākslas zinātniece Sniedze Sofija Kāle

 

Atbalstītāji

Lavijas Mākslinieku savienība Pilna servisa pasākumu aģentūra Pareizā Ķīmija Dators x Dizains -  mājas lapu izstrāde Mākslas Perons Datoram.lv - Tava datora labsajūtai 1188.lv - Viegli uzzināt! Muhamors - dāvanas Jelgavas tipogrāfija Map Antalis GlobalArtRoom Ekonomokas un kultūras augstskola Rīgas Centrāltirgus Apollo Naba Klab Radio Naba Jauniešu Kultūras portāls StoraEnso Nacionālā ziņu aģentūra Draugiem.lv Žurnāls Deko EuroAWK vides reklāma Prezentreklāma Rāmju izgatavošana Kultūras Diena Laikraksts Diena DPD - sūtījumu piegāde Valmiermuižas alus Žurnāls Rīgas Laiks Latvijas leļļu teātris Latvijas Studentu apvienība LMA Vizuālās komunikācijas nodaļa Mājas lapu uzturēšana Rīgas cirks Mēbeļu pietura Kultūras forums