DZELZS VILKS

Grupas „Dzelzs vilks” koncertizrāde „Zoopera. Dzīvnieks pilsētā”  
20. maijā plkst. 21:00, Vidzemes tirgus paviljonā, Brīvības ielā 90
Ieejas maksa 4Ls. Biļetes pieejamas www.bilesuserviss.lv un uz vietas pasākumā.

Šogad aprit 20 gadi kopš pirmā “Dzelzs vilka” koncerta! Jubilejas gads plānots ļoti piesātināts ar dažādiem notikumiem, festivāliem un izrādēm. Kā pirmais īpašais projekts skatītājam ir baudāms – mūzikas, dejas un gaismas izrāde, ar nosaukumu „Zoopera. Dzīvnieks pilsētā” – par dzīvnieku katrā no mums, cilvēkiem – civilizētiem, pilsētniekiem, dažādu likumu sargātiem un saistītiem.

Jautājums, kas iedvesmojis izrādes tapšanu – vai civilizācijas augstākajā sasniegumā, zoon politikon (polisas zvērs) perfektajā pulcēšanās vietā – pilsētā, virtuālā sociālā tīklā, kur valda mākslīgi likumi, cilvēks nav kļuvis vēl vairāk dzīvniecisks nekā alu laikmetā?

Pilsēta rada ielas bērnus, atkritumus, te valda bara likums. Pilsēta rada arī apkaklīšu armiju, kas dzīvniecisko apspiež sevī ar tādu spēku, ka tas, stūrī iedzīts, uzbrūk ar izmisuma sparu. Kas ir šis dzīvnieks? Tas orientējas pēc smaržas, barības tuvuma, vietas, trokšņiem, gaismas, tumsas, bailēm… Instinkti – tie dzīvnieku rada un arī iznīcina. Tu apēdīsi vai apēdīs tevi. Barības ķēde kā nākotnes atslēga. Visam pāri laiks, kas neko nešķiro, pretēji Zaļajam punktam. Un pats galvenais – dzīvnieks katrā no mums – vai tas iznīcina, vai, tieši pretēji, ir vienīgā iespēja (iz)dzīvot?

Mūzika – skaņas no pilsētas džungļiem, industriāla ainava, bet pamatā – pazīstamās latviešu grupas Dzelzs Vilka raupji slīpēts rokenrols, kas radīts īpaši jaunajai izrādei. Teksts – dziesmas vārdi, pilsētas zvēru valoda, garāmgājēju teksti.

Kustība – pieredzējušais laikmetīgās dejas horeogrāfs Andris Kačanovskis un viņa dejas kompānijas dejotāji.

Gaisma – pilsētas vide, ko rada gaismas spēle, izpildījums – Dailes teātra gaismu mākslinieks Harijs Zālītis.

Jaunā izrāde iecerēta kā skaņas, teksta un horeogrāfisku instalāciju vienots vēstījums par „Dzelzs vilka” rokenrolu, kur satiekas ķermeņa vibrācijas un tehnoloģijas, dzīvnieciskais un civilizētais indivīds vienā personā. „Dzelzs vilks” mūziķi rokenrolu izjūt kā rituālu, kam ir fizioloģisks spēks, kas pārdzīvojis vinila plates un kasešu magnetofonus. Patstāvīga substance, kas šķērso visas paaudzes un kļuvusi par daļu no mums. Rokenrols ir veids kā poēziju novest līdz klausītājam radikālā veidā.

Galvenais projekta mērķis ir bagātināt festivāla „Mākslas dienas 2011” programmu ar vairākus mākslas žanrus apvienojošu izrādi, kā arī popularizēt latviešu mūziku un latviešu mākslinieku veikumu.

Projekta īstenotāji grupa „Dzelzs Vilks”sadarbībā ar aģentūru „Pareizā ķīmija” , laikmetīgās dejas horeogrāfu Andri Kačanovski.

Comments are closed.