TROJAS ZIRGS

Izstāde
20. – 22. maijs

Vidzemes tirgus gaļas paviljons, Brīvības iela 90
Atklāšana 20. maijs plkst. 18:00
P.         18:00 – 23:00
S.         10:00 – 23:00
Sv.       10:00 – 18:00

Cilvēks pats sevi iepazīst caur laiku un notikumiem. Katra individuālā pieredze veidojas dzīvojot kopā ar citiem cilvēkiem konkrētā laikā un sabiedrībā. Katra indivīda gara racionālās izpausmes ir vairāk vai mazāk viegli redzamas un saprotamas, bet cilvēkā ir otra puse, kas izpaužas racionāli nedefinējamās aktivitātēs, kuras būtībā var mēģināt izprast ar iracionālu intuīciju – caur mākslu, mūziku, dzeju. Tikai laika kopējā griezumā var meklēt liktenīgos kontekstus, paslēptos mērķus.
Neviena cita vieta antīkajā pasaulē nav apvīta ar teikām tik bagātīgi kā Troja. Tas pateicoties sengrieķu dzejnieka Homēra varoņeposam “Iliāda”. Slavenākais ir nostāsts par Trojas zirgu. Trojas ienaidnieki paslēpušies lielā koka zirgā, kuru danaji (grieķi) kā dāvanu trojiešiem atstājuši pie pilsētas vārtiem. Trojieši, nenojauzdami viltu, dāvinājumu ievilkuši pilsētā. Iestājoties naktij, zirgā paslēpušies karotāji pametuši savu paslēptuvi un atvēruši pārējiem danaju karotājiem stipros pilsētas vārtus. Pārnestā nozīmē Trojas zirgs – bīstama dāvana.
Tā mēs viens no otra šajā laikā un sabiedrībā saņemam dažādas gaidītas un negaidītas dāvanas TV ziņās, no savām omītēm, no mūsu politiķiem, no draugiem, radiem vai kaimiņiem. Vai šajā ikdienas informatīvi piesātinātajā laikā ir ieraugāms, kas ir paslēpts sabiedrības noskaņojumā, uz kurieni vērsts kopīgais mērķis, kas atrodas tur, kur liekas, ka nekā nav vai kas ir paslēpts zem lakotās fasādes? Nav viennozīmīgi pareizas vai nepareizas dāvanas, jo visbiežāk tikai ar laiku tās iegūst savu īsto nozīmi.


Comments are closed.