TIRGUS DIENA

Mākslas dienas „Rīgas Centrāltirgū”

No 13. – 15. maijam festivāla „Mākslas dienas 2011” ietvaros, kas šogad norisinās ar moto ART VOYAGE, Centrāltirgū notiks mākslinieku plenērs „Tirgus diena”. Brīvdabā jaunie mākslinieki iemūžinās vienu no lielākajiem Eiropas tirgiem, tirgus preci, pircēju un pārdevēju tirgošanos un tērgāšanu. Ikvienam tirgus apmeklētājam šajās dienās ir iespēja ne vien novērot dažādu mākslinieku radošās izpausmes, bet arī tapt iemūžinātam mākslas darbos, kļūstot par daļu no Centrāltirgus – Rīgas kultūras zīmes – fiksēta vēstures mirkļa.

Rīgas pašvaldības akciju sabiedrības „Rīgas Centrāltirgus” un SIA „Pareizā Ķīmija” rīkotā plenēra trīs dienās 50 mākslinieki fiksēs tirgū notiekošos procesus un ļaudis, gleznojot, zīmējot, veidojot, fotografējot un filmējot. „Tirgus dienas” dalībnieki tiek aicināti izmantot visdažādākos mākslinieciskās izpausmes veidus, lai pēc iespējas pilnīgāk būtu iespējams atspoguļot un iemūžināt tirgu, kā kultūrvēsturisku un sabiedrisku centru, kas uzskatāmi atspoguļo pilsētā esošās noskaņas un vēsmas. Plenēra vadītājs mākslinieks Andris Eglītis

Plenēra laikā tapušie darbi no 20.- 22. maijam tiks eksponēti izstādē „Tirgus diena” Vidzemes tirgus paviljonā. „Tirgus dienas” mākslas darbus vērtēs RPAS „Rīgas Centrāltirgus” un SIA „Pareizā Ķīmija” pārstāvju veidotā žūrija, kas labākajam darbam piešķirs prēmiju 500 LVL apmērā.
„Tirgus ir kā dzīvs organisms, kas pēc būtības ir ne vien tirdzniecības vieta, bet arī kultūras objekts. Priecājos, ka vismaz reizi gadā – mākslas dienās – mums ir iespēja tirgu padarīt par mākslas sastāvdaļu. Rīkojot mākslinieku plenēru un tajā tapušo darbu konkursu, vēlamies gan atbalstīt Latvijas māksliniekus, gan arī iemūžināt neatkārtojamo Centrāltirgus burvību”, stāsta RPAS „Rīgas Centrāltirgus” valdes priekšsēdētājs Anatolijs Abramovs.
Kā norāda SIA „Pareizā Ķīmija” pārstāve Elīna Šleinere: „Rīgas Centrāltirgus ir ekvivalents Emīla Zolā aprakstītajam “Parīzes vēderam” – ik dienu tur var iegādāties pilnīgi visu, sākot no krāšņiem ziediem, līdz visam, kas nepieciešams vakariņu galdam. Taču Rīgas Centrāltirgus ir arī kultūras vides elements un tieši tāpēc tā ir tik ļoti piemērota vide mākslinieku radošajai izpausmei, kas lieliski saskan arī ar šā gada Mākslas dienu moto ART VOYAGE”.
RPAS „Rīgas Centrāltirgus” aktīvi iesaistījies festivāla „Mākslas dienas 2011” norisēs, ne vien rīkojot mākslinieku plenēru un konkursu „Tirgus diena”, bet arī atbalstot no 13. – 20. maijam notiekošo Starptautisko monumentālo mozaīku simpoziju un  virkni pasākumu Vidzemes tirgū. No 20. – 22. maijam Vidzemes tirgus Gaļas paviljonā, papildus plenērā tapušo darbu eksponēšanai, norisināsies izstāde „Trojas zirgs”. 20. maija vakarā plkst. 21.00 Vidzemes tirgus Gaļas paviljonā notiks grupas „Dzelzs vilks” koncertizrāde „Zoopera. Dzīvnieku pilsēta”, kas stāsta par dzīvnieku katrā no mums – par cilvēkiem – civilizētiem, pilsētniekiem, dažādu likumu sargātiem un saistītiem. Izrādes tapšanu iedvesmojis jautājums, vai civilizācijas augstākajā sasniegumā, “zoon politikon” (polisas zvērs) perfektajā pulcēšanās vietā – pilsētā, virtuālā sociālajā tīklā, kur valda mākslīgi likumi, – cilvēks nav kļuvis vēl vairāk dzīvniecisks kā alu laikmetā.

Festivāls „Mākslas dienas 2011” norisinās līdz 5. jūnijam. Tā mērķis ir veicināt starptautisku mākslas apriti, pieredzes apmaiņu un jaunradi. Pasākuma ietvaros interesenti varēs apmeklēt dažādus mākslas pasākumus visā Latvijā, kopumā festivālā pieteikts 71 projekts, tostarp tiks atklātas arī 23 dažādas izstādes.

Plenērs un izstāde
Rīgas Centrāltirgus aicina māksliniekus piedalīties konkursā!

No 13.līdz 15.maijam Rīgas Centrāltirgū norisināsies plenērs “Tirgus diena”, kura laikā tirgū notiekošos procesus un cilvēkus aicinām gleznot, zīmēt, veidot, fotografēt, filmēt!

Plenēra vadītājs: Andris Eglītis
Pēc plenēra viens darbs tiks komisijas izvēlēts un nopirkts 500 Ls vērtībā.
Māksliniekiem būs iespēja iegūt arī papildus simpātiju balvas.
Tematika : Tirgus diena!
Pieteikšanās laiks : līdz 10.maijam , lienite@kimija.lv
Norise
: Centrāltirgū 13.,14.,15.maijs no plkst.12:00 līdz 17:00.
Šajā laikā tirgus apsardze tiks īpaši brīdināta atbalstīt māksliniekus.
Darbus var radīt arī citās dienās tirgū vai savās studijās.
Tiks organizēta ekskursija pa tirgus pazemes tuneļiem un tirgus peronu.
Nodrošinām : 13.,14.,15.maijā plkst. 12:00 tiks organizēts transports no Latvija Mākslas akadēmijas materiālu, molbertu un krāsu aizvešanai.

Visi darbi tiks eksponēti izstādē „Tirgus diena” Vidzemes tirgū gaļas paviljonā no 20.- 22. maijam mākslas festivāla ietvaros.

Radīto darbu iesniegšana : 16. un 17. maijā pie ārlietu un izstāžu daļas vadītājas Elīnas Ģibietes Latvijas Mākslas akadēmijā.

Comments are closed.